Vanaf de middeleeuwen tot 1805 spraken de inwoners over het “champiage” of grazen van schapen op de “Try des Crayeux”. In de 19e eeuw werd de plek omgedoopt tot “Champs des Oiseaux” en later tot “Chant des Oiseaux”.
In 1810-1811 werd een deel van het puin van de collegiale Sint-Theodarduskerk (die op de Place du Chapitre stond en gesloopt werd op bevel van burgemeester Martin), afgevoerd en gedumpt in de sloten van de “Trieux” (braaklanden), aangeduid als “Crayeux”.
“Crayeux” is een verwijzing naar de resten van de verbranding van ijzererts in de laagovens, die in groten getale voorkwamen in Thuin, nog voor de opkomst van de lakenindustrie.
Als onbebouwd gebied bleek deze plaats de uitgelezen stortplaats voor dergelijk afval.
Tegenwoordig wordt deze plek zeer sterk gewaardeerd als groene oase tussen de bebouwing.
Het is ook het vertrekpunt van de militaire mars en Sint-Rochusprocessie die elk jaar plaatsvindt op de 3e zondag van mei.
Alle verenigingen komen er samen voor aanvang van de samenstelling en de start van de optocht.
De om en bij de 2.500 figuranten/militairen doorkruisen Thuin “door berg en dal” op de tonen van houtblazers, trommels, klaroenen, trompetten en bombardons.
Enkele stappen verderop vinden we … “petit chant”.
“Petit chant” ligt in het verlengde van Chant des Oiseaux.
Het uitzicht vanop deze locatie over het fort van Thuin met zijn vestingmuren, de steegjes, oude gebouwen en de hangende tuinen is adembenemend en met stip het mooiste plaatje van Thuin.
Sandrine MAQUET