De Belfortwijk zit geprangd tussen het Belfort en de Sacré Cœur en staat centraal in het ontstaan van Thuin. De wijk ontstond in de buurt van de eerste vesting van Thuin die zich bevond op de plek waar nu de Sacré Cœur staat. Sporen ervan gaan terug naar de 9e eeuw. Deze kleine wijk heeft Thuin zien groeien en werd tot slot opgenomen in de tweede vesting die dateert van de 11e eeuw.
Zeggen dat deze wijk aan de bron lag van Thuin is geen beeldspraak: op enkele meters daar vandaan bevond zich immers een put die de vesting en de eerste woningen van water voorzag. De pomp is gebleven en gaf meteen zijn naam aan de plek … Grand Puits.
Deze nauwe en rustige wijk heeft altijd een volks karakter gehad; de rijke en imposante woonsteden van de gegoede burgerij weken uit naar de Grand Rue en hogerop naar de Ville Haute. De wijk kwam in de greep van verval, maar werd in de jaren 1990 volledig in ere hersteld.
Vandaag straalt de Belfortwijk nog altijd een intimistisch karakter uit. Wie er woont, krijgt rechtstreeks toegang tot de place du Chapitre. De gemeentelijke bibliotheek is op wandelafstand en als de weergoden goed gezind zijn, biedt de wijk een prachtig uitzicht op de vallei van de Samber.
CONREUR M., Le site fortifié de Thuin des hommes de la pierre aux Nerviens, 1992
CONREUR G.H., Contribution à l’histoire de Thuin, l’ancienne place forte et le plateau des trieux, collection Cathula, vol. 16, 1980.